Rohlik.cz

Lívanečky s jablky

Lívanečky s jablky
  • Koko
  • 45 minut
  • 2 porce
  • Středně těžký

0 ×

Tady to bude o jablíčkách. Tenhle podzimní recept určitě zvládne i začátečník. Doufám, že vám domácí lívanečky od babičky budou chutnat.

Postup:

1Potřebujete mléko, moučkový cukr, vše smíchejte a nahřejte. Do vlažného mléka rozdrolte droždí, těsto důkladně rozkvedlejte, ať v něm nejsou hrudky, a na teplém místě nechte tak 10 minut odpočívat.

2Jablka – pokud je slupka jemňoučká, nemusíte jablka loupat. Jinak prostě oloupat. Odstraňte jádřince a nakrájejte na menší kousky. Rovnou s tím na pánev, přidejte rum nebo amaretto, vanilkový cukr podle toho, jak moc sladká jsou jablka. Přidejte i trochu másla, navrch skořici. Nechte podusit, změknout a zkaramelizovat asi tak 8 minut.

3Po odpočinku těsta v teple do něj přidejte žloutek a polohrubou mouku, dokud těsto není poměrně táhlé. Přikryjte utěrkou a opět na teplém místě nechte minimálně čtvrt hodinky zdvojnásobit objem. Těstu dávejte čas na to, aby kvasnice mohly začít pracovat. Pokud je tam, kde vaříte, průvan nebo zima, pomozte si rozehřátím trouby na minimum, třeba na 50 °C, a dejte jej na chvilku tam.

4Udělejte pořádný sníh z bílků a špetky soli. Bílky lehce vmíchejte do nakynutého těsta, pak přidejte jablíčka a všechno to spolu pomalinku smíchejte.

5Při pečení stačí jen naolejovanou mašlovačku prohnat po jejím povrchu olej, kvalitní pánev je ale nutná – silné dno se musí déle nahřívat, ale zase se vám odmění tím, že lívance nepřipálíte. Těsto nabírejte odspodu, ať v něm máte i jablíčka. Na pánvi vytvarujte do tvaru lívance a opečte je z obou stran.

6Hotové lívanečky vkládejte opět do lehce rozehřáté trouby, ať nevychladnou. Pak stačí jen pocukrovat a jednoduchý podzimní dezert je na světě :)

7Video recept najdete na blogu KOKO MENU domů.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.