Rohlik.cz

Čokoládový vánoční dort

Čokoládový vánoční dort

0 ×

Tento lahodný čokoládový dort si zaslouží být na Vaší vánoční tabuli, ne jako čestný host, ale jako herec v hlavní roli! Jeden kousek Vám totiž stačit nebude!

Postup:

1Korpus: Smíchejte sypké suroviny, přidejte zakysanou smetanu, vejce, vychladlé rozpuštěné máslo, horkou vodu a zpracujte v hladké těsto. Troubu předehřejte na 180°C. Těsto dejte do máslem vymazané a pečícím papírem vyložené formy o velikosti 18 cm a pečte 50–60 minut.

2Griliáš: Lískové oříšky dejte do předehřáté trouby na 200°C a nechte je opéct (asi 10 min.). Stáhněte je z plechu do připravené utěrky a promněte je, aby se slouply. Pár celých ořechů si dejte stranou a dejte je do skleničky s horkou vodou, aby změkly a napíchejte je na párátka. Zbytek rozdrťte. Na plech dejte pečící papír a lehce potřete olejem.

3Za stálého míchání rozpusťte cukr na karamel. Opatrně, ať ho nespálíte, zhořkl by. Namočte ořechy (naložené ve vodě půjdou napíchnout) na párátku do karamelu a zapíchejte vodorovně tak, aby karamel při tuhnutí stekl na niťku. A připevněte tak, aby karamel mohl ve svislé poloze zcela ztuhnout. Do zbytku karamelu přidejte rozdrcené ořechy a nalijte na plech s pečícím papírem a nechte zatuhnout, poté je rozdrťte válečkem nebo paličkou na maso.

4Čokoládová ganache: Smetanu přiveďte téměř k varu, vypněte a vmíchejte na kousky nalámanou čokoládu, rozpusťte ji, promíchejte a dejte vychladit, nejlépe přes noc.

5Krém: Do mascarpone postupně přidávejte ganache a griliáš a ručně zašlehejte do hladkého krému.

6Čokoládová poleva: Máslo se smetanou přiveďte téměř k varu, odstavte a za stálého míchání přidejte rozlámanou čokoládu.

7Dokončení: Korpus rozřízněte na tři části, potřete krémem a dejte přes noc  zatuhnout ve formě do lednice. No a máte hotovo! Dort polijte čokoládovou polevou, upravte a nazdobte  ořechy v karamelu.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.