Rohlik.cz

Opékance

Opékance
  • 60 minut
  • 10 porcí
  • Středně těžký

0 ×

Kynuté buchtičky provoněné rumem o velikosti ořechů jsou součástí slovenské tradice. Podávali se o štědrovečerní večeři.

Postup:

1Do mísy prosijte mouku, udělejte uprostřed důlek a rozdrobte do něj droždí, zasypte cukrem, zalijte vlažným mlékem. Mísu zakryjte utěrko a nechte vzejít kvásek.

2Přidejte zbylé mléko, špetku soli, vejce, rum, olej a strouhanou citronovou kůru. Vypracujte hladké vláčné těsto. Mísu přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě.

3Během kynutí ještě jednou rukama promíchejte. Z vykynutého těsta lžící okrajujte malé buchtičky. Přendejte je do sádlem vymazaného plechu a nechte cca 20 minut ještě kynout. Pečte je v předehřáté troubě na 160 °C dozlatova.

4V misce promíchejte mák s cukrem. Zasypte na talíři porci buchtiček, zalijte vlažným mlékem a přelijte rozpuštěným máslem.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.