Rohlik.cz

Vánočka podle Petry

Vánočka podle Petry

1 ×

Co by byly Vánoce bez poctivé domácí vánočky. O tenhle osvědčený recept se s námi podělila Petra a vyzkoušela ho celá její rodina.

Postup:

1Smíchejte veškeré suché suroviny a dobře promíchejte. Žloutky rozmíchejte s máslem a mlékem a vlijte do suché směsi. Propracujte těsto alespoň 10 minut, přikryjte fresh folií a dejte kynout (nejlépe v zavřené troubě). Po hodině kynutí těsto vyndejte a přidejte rozinky pokojové teploty (zahřeju si je lehce vždy v tom kastrůlku po másle) a zapracujte do těsta. Dejte opět kynout.

2Vykynuté těsto vyklopte na pracovní desku a rozdělte na devět dílů. První čtyři prameny spojte a dejte si je vodorovně. Vždy překřižte vnější prameny přes vnitřní. Nezamotají se Vám ruce :). Přeneste na plech s pečícím papírem, rukou na smotaném těstě udělejte důlek, potřete vejcem a smotejte další, již jednoduché, prameny a hotovou vánočku přichyťte špejlemi a dejte pod igelit vykynout ještě alespoň hodinu.

3Předehřejte troubu na 210°C. Vykynutou vánočku potřete rozkvedlaným vejcem, posypte mandlemi a vložte do trouby. Pečte prvních 10 minut na 210°C a poté stáhněte teplotu na 160°C a pečte dále asi 50 minut. Zkuste test špejlí. Můžete přikrýt alobalem, aby se nespálila.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.