Rohlik.cz

Snídaňová slaná palačinka podle Koko

Snídaňová slaná palačinka podle Koko
  • Koko
  • 40 minut
  • 6 porcí
  • Jednoduchý

1 ×

Slaná verze oblíbených palačinek se žampiony a vajíčkem.

Postup:

1Nejdřív smíchejte mléko s vejcem. Důkladně promíchejte v jednobarevnou tekutinu. Pak až přidejte mouku a sůl. Metlou intenzivně opět promíchejte, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Nechte ho chvilku odpočinout, během toho ještě zhoustne.

2Potom vezměte do ruky pánev s rovným, těžkým a nepřilnavým dnem (některé pánve se teplem zkroutí a palačinky by se vám dělaly špatně). Nechte na plotně pořádně rozehřát. A teď otázka: Olej či máslo? Za mě musím říct olej. Ne olivový, obyč, třeba slunečnicový, ale ne ten za 20 korun. Rychlá příprava vyžaduje skoro nejvyšší stupeň ohřevu plotýnky a při téhle teplotě se máslo přepaluje, hnědne, hnědnou z toho i okraje palačinky. Jedno se máslu vzít ale nemůže – palačinky jsou po něm šťavnatější a vláčnější. Ale při obracení jsou křehčí a mají víc tendenci se trhat. Naopak na oleji jsou pevnější, rychleji se dělají. Každopádně, aby zvláčněly, chce to je vedle pánve poblíž na sporáku vrstvit na porcelánovém talíři jednu na druhou a nechat je takhle odpočívat. Klidně je ještě přikryjte dalším talířem nebo alobalem pak na 5 minut. Nebo zkuste kompromis – trošinku oleje, trošinku másla. Tuk každopádně přidávejte před každou novou palačinkou. Oleje dávejte tak půl polévkové lžíce a pánví zatřepte na všechny strany, aby se po povrchu rozlil. Pak hned lijte naběračkou těsto. Množství záleží na velikosti pánve i naběračky. Nicméně upřednostňuju tenčí palačinky, takže to nepřeháním a dávám jen tolik, aby to vystačilo na pokrytí celého dna pánve.

3Palačinky nechte na teplém místě odpočívat. Během toho oloupejte žampiony. 2 pokrájejte na drobnější plátky, 3 rozkrojte horizontálně napůl, vznikne 6 plátků. Ty na malé pánvi orestujte na másle dozlatova. Bude to trvat tak 8 – 10 min. Vyjměte a na dalším másle opět dozlatova orestujte i drobné plátky, to zabere asi 4 minuty. Přidejte dvě vejce, rozmíchejte, osolte, opepřete, přidejte petrželku. Umístěte na střed palačinky, přehněte zprava i zleva, ozdobte plátky žampionů.

4Není to žádná věda, přesto můžete mrknout na video recept na blogu KOKO.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.