Rohlik.cz

Rybí polévka s nočky

Rybí polévka s nočky
  • 120 minut
  • 8 porcí
  • Jednoduchý

0 ×

Ježíšek za dveřmi, ale teď je čas na štědrovečerní večeři a kapří polévku

Postup:

1Připravte si rybí vývar. Použijte na něj vždy polovinu zeleniny. Odřezky z kapra, včetně hlavy vložte do hrnce, společně s oloupanou a pokrájenou mrkví, celerem, česnekem, cibulí, petrželkou. Přidejte, pepř, nové koření, bobkový list, zalijte vodou a nechte vařit alespoň 1 – 2 hodiny.

2Během vaření si připravte noky. Z toustového chleba okrájejte kůrky a nakrájejte na kostičky. Přidejte nasekanou petrželku, pepř, sůl, muškátový koříšek, trochu smetany. Přidejte žloutky, máslo, promíchejte a podle konzistence směsi zahustěte moukou. Těsto má být spíše tužší.

3Rukou tvarujte z těsta malé noky a vařte je ve vroucí osolené vodě cca 5 minut. Noky sceďte a ihned dejte pod ledovou vodu, tím se zcelí a budou držet pohromadě. Sceďte a nechte okapat a osušit.

4Mlíčí a jikry uvaříme v osolené vodě nebo stejným způsobem jako noky – na sítku v rybím vývaru. Hotový vývar sceďte, tzn. odstraňte veškerou zeleninu, koření a rybí odřezky.

5V hrnci rozehřejte máslo, zaprašte ho moukou, nechte osmahnout, zalijte vývarem a přiveďte k varu. Přidejte pokrájenou mrkev, petržel a celer na kostičky. Dochuťte muškátovým oříškem, přidejte 2 utřené stroužky česneku, zalijte smetanou a nechte přejít varem. Polévka ještě mírně zhoustne.

6Hotovou polévku servírujte společně s noky a čerstvou petrželkou

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.