Rohlik.cz

Sladké palačinky podle Koko

Sladké palačinky podle Koko
  • Koko
  • 30 minut
  • 4 porce
  • Jednoduchý

0 ×

Těsto na palačinky, které uvádím, je takový univerzál, který uvítá rodina, kde chce někdo slanou verzi a někdo zas tu sladkou. Pokud budete dělat jen sladké, přidejte do těsta 2 vrchovaté čajové lžičky moučkového cukru.

Postup:

1Nejdřív smíchejte mléko s vejcem. Důkladně promíchejte v jednobarevnou tekutinu. Pak až přidejte mouku a sůl. Metlou intenzivně opět promíchejte, aby v těstu nebyly žádné hrudky. Nechte ho chvilku odpočinout, během toho ještě zhoustne.

2Připravte zdobné ingredience. Smíchejte tvaroh, vanilkový cukr, rozinky, kokos a trochu smetany pro lepší konzistenci – tvaroh by sám o sobě byl moc tuhý a suchý. Množství je v tomhle případě opravdu jen a jen na vaší chuti. Takže ochutnávejte, dokud to nebude ono. To přece není nic nepříjemného :) Zbytek smetany ušlehejte. Ovoce je na vás. Samozřejmě i mimo sezonu lze koupit jahody, vypadají pěkně, ale chuť nic moc… Na podzim je lze nahradit třeba pokrájenými oloupanými sladkými jablky podušenými na troše másla s cukrem a skořicí.

3Až budou ozdoby připraveny, rovnou berte do ruky pánev s rovným, těžkým a nepřilnavým dnem (některé pánve se teplem zkroutí a palačinky by se vám dělaly špatně). Nechte na plotně pořádně rozehřát. A teď otázka: Olej či máslo? Za mě musím říct olej. Ne olivový, obyč, třeba slunečnicový, ale ne ten za 20 korun. Rychlá příprava vyžaduje skoro nejvyšší stupeň ohřevu plotýnky a při téhle teplotě se máslo přepaluje, hnědne, hnědnou z toho i okraje palačinky. Jedno se máslu vzít ale nemůže – palačinky jsou po něm šťavnatější a vláčnější. Ale při obracení jsou křehčí a mají víc tendenci se trhat. Naopak na oleji jsou pevnější, rychleji se dělají. Každopádně, aby zvláčněly, chce to je vedle pánve poblíž na sporáku vrstvit na porcelánovém talíři jednu na druhou a nechat je takhle odpočívat. Klidně je ještě přikryjte dalším talířem nebo alobalem pak na 5 minut. Nebo zkuste kompromis – trošinku oleje, trošinku másla. Tuk každopádně přidávejte před každou novou palačinkou. Oleje dávejte tak půl polévkové lžíce a pánví zatřepte na všechny strany, aby se po povrchu rozlil. Pak hned lijte naběračkou těsto. Množství záleží na velikosti pánve i naběračky. Nicméně upřednostňuju tenčí palačinky, takže to nepřeháním a dávám jen tolik, aby to vystačilo na pokrytí celého dna pánve.

4Možností přísad, jakými palačinky vylepšit, je nekonečně. Pro tentokrát je naplňte vylepšeným tvarohem, překlopte, posypte moučkovým cukrem a skořicí a přidejte vyšlehanou šlehačku a ovoce.

5Není to žádná věda, přesto můžete mrknout na video recept na blogu KOKO.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.