Rohlik.cz

Slané karamelky

Slané karamelky
  • 35 minut
  • 10 porcí
  • Jednoduchý

3 ×

Milujete slaný karamel? Tak si vyrobte domácí karamelky, nebo je někomu věnujte jako jedlý dárek.

Postup:

1V nepřilnavém hrnci rozpustě pozvolna na mírném ohni máslo, jakmile začne tát, přilévejte postupně smetanu. Chvilku povařte.

2V jiném hrnci pomalu ohřívejte cukr, zatímco se taví, nemíchejte ho, vytvořili by se vám scvrklé kousky. Až bude všechen cukr karamelově hnědý, sundejte hrnec z plotny, zalijte máslovou smetanou, uveďte do varu. Vařte ale na mírném ohni, aby se karamel nepřipálil. Míchejte, aby se roztavený cukr spojil se smetanou. Získáte lesklý tekutý karamel.

3Mějte dopředu připravenou misku nebo plech, ideálně vyložený pečícím papírem, na který tekutý karamel přelijete. Nechte pozvolna tuhnout. Až bude karamel polotuhý, posypte ho vločkovou solí a špičkou nože nařezejte na jednotlivé karamelky. Nechte zcela ztuhnout.

4Poté plát nalámejte na karamelky, půjde to snadno jako u čokolády.

5Karamelky můžete zabalit do celofánu nebo voskovaného papíru jako bonbóny a nechat naservírované v dekorační míse pro návšťěvy, nebo je zabalit do sáčku a někomu věnovat jako dárek.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.