Rohlik.cz

Sweet chilli chicken - kuřecí paličky

Sweet chilli chicken - kuřecí paličky
  • Koko
  • 95 minut
  • 2 porce
  • Jednoduchý

2 ×

Venku stále zvyšující se jarní teploty nabádají k choutkám na grilování a princip marinování a vůbec marinádu obecně budete moci používat na nejrůznější grilovačky od jara až do podzimu a to nejen na kuřecí, ale i na vepřové maso, kam stačí dát méně medu a více chilli nebo tabasca.

Postup:

1Ingredience smíchejte dohromady a v igelitovém pytlíku smíchejte s kuřecími paličkami. Nechte alespoň půl hodiny, ideálně do druhého dne v chladu nasát chutě. Máte-li nového koření jen celé kuličky, potřebuje rozdrtit v hmoždíři.

2Marinádu č. 1 necháme v rendlíku rozvonět spolu s česnekem nakrájeným nadrobno. Hned přidávejte pyré, med, tabasco nebo chilli, sojovku, popř. další ingredience. Zamíchejte a nechte na mírnějším ohni 10 – 15 minut redukovat na 2/3 objemu nebo méně. Sejměte z plotny, vmíchejte máslo a nechte vedle chladnout. Marináda takhle vydrží čekat v chladu klidně i na grilčo do druhého dne. Takto připravenou ji můžete teplou navíc servírovat také k namáčení masa vedle na talíř, jen si jí připravte o něco víc.

3Klíčová je propečenost a prakticky samovolný odpad masa od kostí. To zařídíte pečením pod alobalem (aby se povrch nespálil). Zatahování na pánvi není nezbytné, jsem zvyklá to ale dělat kvůli tomu, že pak kuře pod alobalem nepouští ven tolik šťávy. Na 200 °C je nechte už pomazané marinádou č. 2 v troubě tak 40 – 50 minut a bude to splněno. Následně troubu přepněte na gril, sejměte alobal, znovu použijte marinádu č. 2 a dopékejte na stejnou teplotu až do požadované barvičky. Máte-li den předem 5 minut, namarinujte do oleje s kořením maso předem. I marinádu č. 2 si můžete den předem připravit v rendlíku, chutě se úžasně spojí a proleží. Pak už je to hračka.

4Jestliže chcete recept použít při venkovním grilování, maso naložte předem do marinády č. 1 jako v receptu, nechte ho pomalu propékat někde mimo otevřený oheň, resp. rozžhavené uhlíky. Pokud vám gril moc takové manipulace neumožňuje, zabalte paličky po několika kusech do alobalu a nechte je nejdřív takto na grilu „dusit“. Až budou propečené, opatrně balíček rozbalte, výpek přidejte do marinády č. 2, tou je na žáru pořádně pomažte (ideálně paličky v marinádě vymáchejte) a hlídejte barvu. Místy tmavá hnědá je v pořádku, ale na uhel by celý povrch být určitě neměl.

5Sýr vidličkou rozhňahnějte v misce, přidejte všechny ostatní ingredience a promíchejte do jednorodé hmoty.

6Servírujete s tyčinkami čerstvé zeleniny (oloupanou mrkví či řapíkatým celerem, okurkou apod.) a opečenou bagetou, ideálně potřenou bylinkovým máslem nebo pokapanou bylinkovým olivovým olejem.

7Postup můžete také shlědnout ve videu na stránkách MENU domů.

Mohlo by Vás zaujmout

Váš košík je prázdný.